Somnul nou nascutului

Dezvoltarea fizica si mentala au ca factor cheie somnul. In timpul somnului se secreta hormonul de crestere.

POZITIA IDEALA IN TIMPUL SOMNULUI

Nu se recomanda pozitia pe burta.

Ideala este pozitia pe spate pentru a reduce riscul de moarte subita.

Nu trebuie sa folosiți pături, pilote, animale de pluș sau perne în pătuț, deoarece pot sufoca nou nascutii.

Este recomandat ca parintii sa împarta dormitorul cu sugarul (atentie – nu patul) în primele 6 luni până la 1 an.

Salteaua patutului trebuie sa fie adaptata dimensiunilor patutului astfel incat sa nu ramana spatiu intre saltea si gratiile patutului. Pentru a fi ferita de anumite accidente, salteaua trebuie protejata de o aleza din bumbac si nu de o folie de plastic. Nu se recomanda folosirea pernelor pana la varsta de 18 luni.

Camera copilului

Temperatura in camera copilului trebuie sa fie de 21-23 grade Celsius. Umiditatea trebuie sa fie de 40-60% in camera copilului. Patutul nou nascutului trebuie sa fie situat la distanta de sursele de caldura sau de ferestre. Este important sa fie aerisita camera copilului, zilnic timp de 10 minute, chiar si in zilele de iarna.

Nou nascutul prezinta o vulnerabilitate crescuta la temperatura ambientala, avand tendinta la scadere a temperaturii corpului deoarece are rezerve sarace de grasime bruna, glicogen, lipide.

E important sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra! Pentru a va proteja spatele, atunci cand aveti de ridicat greutati este recomandat sa va indoiti genunchii. Atunci cand folositi port bebe pentru a va asigura ca este bine reglat trebuie sa reusiti sa atingeti cu buzele capul copilului fara dificultate. Atunci cand alaptati este recomandat sa va ajutati de pernele pentru alaptare pentru a detensiona musculatura.

Schimbatul scutecelor

Este de preferat sa folositi schimburi de unica folosinta. Daca copilul este alergic sunt recomandate scutecele lavabile sau cele confectionate din bumbac hidrofilc.

Daca bontul ombilical nu este cicatrizat, nu trebuie acoperit de scutec, acesta din urma va fi indoit la capatul de sus.

Toaleta

Baia de seara poate conduce la un somn mai bun. Se va folosi sapun cu pH neutru.

Temperatura apei de baie trebuie sa fie de 37 grade Celsius. Temperatura in camera de baie trebuie sa fie de 25 grade Celsius. Adancimea apei nu trebuie sa depaseasca 10-12 cm.

Uscatoarele de par electrice pot determina arsuri asadar nu sunt recomandate la nou nascuti.

INGRIJIREA OCHILOR

Se va folosi o compresa sterila imbibata cu ser fiziologic 0,9% si se va sterge din unghiul intern spre cel extern. Nu se va utiliza aceeasi compresa la ambii ochi. In caz de secretii purulente, se va consulta un specialist.

INGRIJIREA URECHILOR

Se va curata doar pavilionul auricular cu o mesa imbibata in ser fiziologic 0,9%. Nu se va introduce in canalul auditiv intrucat poate tasa cerumenul si se poate forma un dop de cerumen.

INGRIJIREA NASULUI

Se vor instila cateva picaturi de ser fiziologic si se vor curata eventualele cruste cu o mesa imbibata in ser fiziologic. De mentionat ca nou nascutul nu stie sa respire pe gura, asadar nasul trebuie sa fie permanent curat pentru o buna respiratie.

INGRIJIREA BONTULUI OMBILICAL

Cordonul ombilical este cale de acces pentru bacterii. Vor fi urmarite culoarea si mirosul pana la detasarea acestuia deoarece pot fi semne de infectie. Ingrijirea se va face dupa toaleta generala, cu solutie antiseptica – alcool alb. Pudrele cu componenta antimicrobiana nu sunt recomandate.

MASAJUL

Masajul îi poate ajuta pe nou nascuti, în special pe cei care s-au născut prematur sau cu probleme medicale. Unele tipuri
de masaj pot îmbunătăți legătura cu nou nascutul și ii poate ajuta să crească și să se dezvolte insa acesta trebuie facut cu blandete deoarece ei nu au musculatura atat de dezvoltata ca un adult.

TOALETA IN FUNCTIE DE SEX

Primul pas consta in spalarea mainilor celui care ingrijeste nou nascutul. Indiferent de sex, se incepe cu zona genitala, ulterior cu o mana se vor ridica piciorusele copilului pentru a curata funduletul. La sexul feminin trebuie trecut printre toate cutele, printre labii, de sus in jos, deplisand cu atentie. La sexul masculin se va curata penisul si testiculele, fara insa a decalota glandul.

Iesirea in aer liber

Plimbarile sunt permise inca din primele zile insa trebuie evitate perioadele de ger si de canicula. Locurile de plimbare trebuie atent alese astfel incat sa nu fie nici prea departe de casa si nici pentru o perioada lunga de timp.

Atunci cand iesirile nu sunt permise din diverse motive, este important sa aerisiti camera copilului.

Portbebe –ul este recomandat in mare dupa varsta de 2 luni cand sugarul isi poate tine capul correct dar poate fi folosit si inainte de 2 luni incepand cu perioade scurte (aproximativ 25 min) avand grija ca nasucul nou nascutului sa nu fi astupat. Pentru a nu suprasolicita coloana vertebrala a copilului este recomandat sa nu-l folositi mai mult de 1 ora in cazul sugarilor peste 2 luni.

CE CONTINE GENTUTA DE PLIMBARE:

  1. Scutece
  2. Termos cu apa calda si lapte praf (pentru mamicile care nu alapteaza)
  3. Servetele umede
  4. Un schimb de hainute complet si lavete
  5. Servetele de hartie
  6. O palarioara
  7. Un pachet cu mancarica si apa pentru mamica

Irisul nou nascutului este mult mai sensibil – astfel incat el trebuie protejat de lumina puternica ( soare, flashul aparatului de fotografiat) si de variatiile de lumina.

Nu trebuie sa vă scuturați niciodată nou nascutul, fie că este în joacă sau din frustrare. Miscarile bruste pot provoca sângerări la nivelul creierului și uneori chiar decesul. Dacă trebuie să vă treziți copilul, nu o faceți scuturându-l ci puteti, gâdilă talpitele bebelușului.

Sunt interzise jocurile dure cu nou-născuții precum să-i zgâlțâiți pe picioare sau aruncatul în aer.

Prima vizita la medic

Va consta in:

  • Inspectia tegumentului si a plagii ombilicale;
  • Greutate, talie, perimetrul cranian, perimetrul toracic;
  • Anamneza: date legate de nastere, varsta gestationala, scorul Apgar, etc
  • Alimentatie: lapte matern/formula de lapte praf/mixt;
  • Tranzitul intestinal: aspectul scaunului, varsaturi/regurgitatii;
  • Inspectia mediului familial: status socio economic, educatie, scolarizare.

Vitaminizarea

Alimentatia exclusiva la san in primele 6 luni asigura toate nevoile nutritionale, fara necesarul de vit D si vit K.

Se va administra Vitamina D3 din ziua 10-14 de viata, zilnic pana la 24 de luni.

  • 400 UI/zi la nou nascutul la termen;
  • 800-1000 UI/zi la prematur;

Imunizarea

Atat prematurul cat si nou nascutul la termen vor fi imunizati cu aceeasi schema de vaccinare, cu aceleasi doze. Nou nascutul prematur va fi vaccinat dupa varsta cronologica.

Alimentatie:

COLOSTRUL – lichid citrin dens si putin abundent, adaptat primelor nevoi ale nou nascutului.

  • Laxativ, ajuta la eliminarea meconiului si implicit limiteaza intensitatea icterului.
  • Bogat in grasimi, zaharuri, sare si proteine ceea ce reduce riscurile de hipoglicemie, deshidratare.
  • Mijloc de aparare impotriva infectiilor (bogat in IgA secretorii).

LAPTE MATERN – beneficii

Pentru copil:

1
La inceputul suptului este mai limpede, cu continut crescut de apa si lactoza. Ulterior este mai gros, mai hranitor, mai bogat in grasimi si proteine ( confera senzatia de satietate). Asadar, se recomanda ca nou nascutul sa fie hranit la un san pana acesta se va goli, ulterior, daca mai doreste, va fi mutat la celalalt.
2
Bogat in anticorpi -scade incidenta infectiilor gastrointestinale, otice si respiratorii.
3
Scade riscurile de boli alergice, obezitate, hipercolesterolemie, diabet zaharat tip I si tip II, boala Crohn.
4
Reduce incidenta mortii subite la nou nascut.
5
Imbunatateste functia cognitiva.
6
Reduce incidenta malabsortiei.
7
Prezinta efect analgezic.

Pentru mama:

1
Diminueaza riscul de cancer mamar si de ovar, si de diabet zaharat tip II.
2
Protejeaza impotriva osteoporozei care apare postmenopauzal.
3
Grabeste pierderea in greutate.

DURATA ALAPTARII: variaza de la 10 la 40 min, dar nu mai mult de 45 minute. O cale de a afla ca nou nascutul a ajuns la satietate este momentul cand acesta renunta singur la san.

FRECVENTA ALAPTARII: 8 -12 mese/zi (se ajunge treptat la stabilizarea programului meselor).

FORMULELE DE LAPTE PRAF: Nu au anticorpi care ar putea proteja impotriva unor infectii.

BIBERON DIN PLASTIC: pentru evitarea toxicitatii materialului este indicat sa NU utilizati biberoane care sunt deteriorate, sa NU se utilizeze detergenti de vase pentru spalare si sa NU utilizati aparatul de microunde pentru a le incalzi.

Laptele este un mediu de cultura, astfel incat se recomanda consumarea acestuia imediat ce este pregatit.

Nou nascutul trebuie sa creasca aproximativ 20-30 g/zi. La 4 luni de viata greutatea va fi dublul greutatii de la nastere.