Este nevoie ca orice părinte să știe să acorde primul ajutor. De aceea vă recomandăm să efectuați un curs de prim ajutor, de preferat anual, pentru că sunt etape care pot fi uitate atunci când nu sunt exersate. Sunt situații în care poate fi nevoie să aplicați manevre de resuscitare: accidente, curentare, sufocare în care nu s-a reușit eliminarea corpului străin și bebelușul a devenit inconștient, etc. Nu uitați că puteți salva viața copilului dvs. sau pe a altui copil. Iată care sunt pașii:

1
În primul rând salvatorul trebuie să se asigure că și el și victima (bebelușul) sunt în siguranță. Este aceeași recomandare pe care o face și stewardesa în cazul unei depresurizări: mai întâi ne punem noi măștile de oxigen, apoi îi ajutăm pe ceilalți. În cazul în care și dvs. sunteți victimă cereți ajutor. Dacă nu sunteți grav accidentați sau în pericol de accidentare/curentare, otrăvire, etc. puteți urma acești pași:
2
Plasați bebelușul pe o suprafață tare (masă, podea, pe jos, NU în pat, scoică auto, etc).
3
Verificați dacă bebelușul e conștient.  Puteți face acest lucru prin stimulare tactilă- îl puteți bate ușor pe tălpițe sau îi puteți scutura ușor umărul. Dacă nu obțineți un răspuns, nu îl scuturați cu totul, într-un mod agresiv, deorece îi puteți produce leziuni ale creierului. Mai puteți aplica stimuli dureroși apăsând cu un un deget flectat pe capul pieptului. Dacă nu obțineți un răspuns (exemplu: plâns, orice fel de mișcare, tuse, etc), bebelușul e inconștient.
4
Strigați după ajutor dacă bebelușul e inconștient. Chiar dacă vine un copil, îl puteți ruga să sune la 112 în timp ce dvs. efectuați pașii următori.
5
Deschideți căile aeriene. Acest lucru se face cu ajutorul a două degete (aceleași cu care efectuați compresiile toracice) pe care le plasați sub relieful osos al bărbiei, iar cu cealaltă mână susțineți fruntea. Ridicați ușor de bărbie, astfel încât capul să ajungă într-o poziție neutră sau ușor pe spate. Planul feței trebuie să fie paralel cu podeaua, adică fruntea, vârful nasului și bărbia trebuie să fie în același plan și paralele cu podeaua.
6
Evaluați respirația timp de maxim 10 secunde. Aceasta se realizează prin metoda PAS- Privește, Ascultă, Simte. Vă apropiați cu capul de capul bebelușului; cu urechea lângă nasul bebelușului încercați să auziți respirația, cu obrazul încercați să simțiți respirația bebelușului, iar cu ochii încercați să observați efortul respirator prin mișcările toracelui sau abdomenului din timpul respirației. Dacă observați efort respirator, dar nu simțiți respirația, căile aerine nu sunt deschise. Dacă respirația e rară, neregulată sau absentă, treceți la pasul următor.
7
Efectuți cele 5 respirații “salvatoare de viață”. Capul rămâne în poziția descrisă mai sus (poziție neutră sau ușor pe spate). Acoperiți etanș cu gura dvs. nasul și gura bebelușului. Suflați aer timp de o secundă, ca și cum ați sufla într-un balon, având grijjă ca toracele să se expansioneze.
8
Dacă bebelușul nu își revine (nu apar semne de viață- tuse, mișcare, plâns, deschis ochii) și sunteți singurul salvator și aveți telefonul lângă dvs., puteți suna la 112 pe funcția de speaker, în timp ce treceți la următorul pas. Nu folosiți limbaj medical, deoarece dispecerul ar putea crede că sunteți cadru medical și se pot pune întrebări suplimentare, ceea ce poate duce la pierderea timpului. Dacă telefonul nu e lângă dvs, este nevoie să efectuați manevrele de resuscitare timp de 1 minut înainte de a pleca rapid după telefon.
9
Efectuați 15 compresii toracice. Ritmul trebuie să fie de 100-120 compresii/ minut. Puteți efectua compresiile pe ritmul refrenului de la melodia Stayin’ alive. Acestea trebuie să fie suficient de adânci, astfel încât să comprime 1/3 din circumferința toracelui. Se vor efectua cu ajutorul degetului arătător și mijlociu, pe care le poziționați paralel cu planul corpului, la 1 cm sub linia intermamelonară (linia imaginară care trece printre cele 2 mameloane). Reduceți presiunea după fiecare compresie, fără a pierde contactul cu pieptul, oferind posibilitatea toracelui să se decomprime complet după fiecare compresie. Adâncimea nu ar trebui să fie mai mare de 6 cm, adică lungimea unui deget mare. Atunci când sunt 2 salvatori, compresiile pot fi efectuate cu ajutorul celor 2 degete mari poziționate în același loc, iar restul mâinii va înconjura toracele posterior.
10
Efectuați manevrele de resuscitare- ciclul de compresii și respirații (15:2) până când bebelușul dă semne de viață sau până la sosirea echipajului.