Siguranța auto a copiilor cu nevoi speciale este unul dintre proiectele mele de suflet pentru care mi-am dedicat o parte din timp și energie căutând colaboratori potriviți și cărora le-am propus această idee pentru a putea veni în sprijinul părinților.

Chiar dacă în ultima vreme se vorbește mult despre siguranța auto a copilului, acest subiect e prea puțin discutat, spre deloc. Nu e greu de observat că în România opțiunile sunt limitate, prețul unui scaun auto special destinat copiilor cu dizabilități este prohibitiv și mulți părinți nu cunosc alternativele. Prima dată am adus în discuție acest subiect într-o emisiune TV, dar timpul alocat a fost prea scurt pentru a dezbate pe larg, așa că revin aici cu un prim articol. Trebuie ținut cont că pentru soluții cât mai personalizate și eficiente este nevoie atât de îndrumarea unui consultant certificat în siguranța auto, cât și de colaborarea cu un pediatru.

Acest articol este cu caracter informativ și puteți regăsi sugestii și recomandări utile care vă pot ajuta să conștientizați ce așteptări trebuie să aveți de la un scaun, în funcție de afecțiunea pe care o are copilul dvs. În primul rând ce copii ar putea beneficia de un scaun auto adaptat pentru problemele lui fizice sau comportamentale specifice?

  • Prematurul (adică un nou-născut cu vârsta gestațională sub 37 de săptămâni) și nou-născutul cu greutate mică pentru vârsta gestațională (adică un nou-născut la termen, dar cu greutate sub 2500 g) reprezintă o categorie aparte. Din cauza particularităților anatomice și funcționale au nevoie de o poziție respiratorie corectă pentru a nu se sufoca, aceasta obținându-se printr-o poziție cât mai orizontală. Unghiul ideal dintre spătarul scoicii și șezutul scoicii trebuie să fie cât mai aproape de 180 grade. Așadar o scoică cu tetieră reglabilă este recomandată.
  • Bebelușii cu hipotonie de diferite grade (de exemplu, cei cu sindrom Prader-Willi sau sindrom Down) au nevoie de același suport postural și un suport bun pentru cap, întrucât își vor susține greutatea capului mai târziu de 3 luni. În cazul hipotoniei tendința de alunecare a corpului în față și a bărbiei în piept se menține o perioadă mai îndelungată de timp. Poziția în care bărbia alunecă în capul pieptului este una vicioasă, pe care lumea medicală a denumit-o asfixie pozițională, deoarece traheea se poate comprima, generând astfel tulburări de respirație până la sufocare. Hipotonia va persista tot restul vieții, așa că pe măsură ce cresc, un scaun care asigură un suport bun al spatelui, cu mai multe opțiuni de înclinare a spătarului/tetierei și oferă posibilitatea de a pune și scoate ușor din scaun copilul ar putea fi util. Un scaun rear facing (instalat cu spatele la sensul de mers) are beneficii suplimentare în cazul unui impact și nu numai. Copilul e mai protejat într-un astfel de scaun și e de luat în considerare unul mai longeviv care poate fi utilizat până în jurul vârstei de 6 ani.
  • Bebelușii sau copiii cu boli pulmonare cronice (ex. bronhodisplazia pulmonară) au și nevoie de o poziție cât mai pe spate a spătarului scaunului. Astfel, un scaun cu tetieră reglabilă este recomandat și pentru aceștia.
  • Copiii cu Tulburare de spectru autist ar putea beneficia de un scaun cu scut de impact, dacă nu tolerează centura de siguranță. Acești copii pot avea preferințe clare în ceea ce privește textura unui material și rutinele.
  • Copiii cu ADHD (și nu numai ei) care reușesc să evadeze din centurile de siguranță scoțând mâinile pe sub centuri, ar putea beneficia de o protecție suplimentară pentru centurile de siguranță ale scaunului de tip clips.
  • Pentru copiii cu luxație congenitală de șold sau care au nevoie de aparat gipsat este de luat în considerare un scaun mai spațios și cu margini laterale mai puțin proeminente.
  • Pentru copiii cu nanism sau acondroplazie sunt de preferat scaunele cu insert-uri și cu centuri de siguranță ajustabile pe nivele.

Sperăm că v-ați făcut o idee despre opțiunile pe care le puteți avea în alegerea unui scaun care să se muleze pe nevoile copilului dvs. Vom reveni cu siguranță și cu alte articole mai țintite. Până atunci dacă aveți întrebări despre acest subiect, ne puteți scrie oricând pe adresa de corespondență.

Ne bucurăm atunci când informația evidence și science based ajunge la cât mai multă lume. Dacă articolul nostru ți se pare interesant sau crezi că ar ajuta pe cineva, te rugăm să îl distribui. De asemenea dacă îți dorești să abordezi și tu acest subiect și Busola Pediatrică a fost locul tău de inspirație, te rugăm să faci referință și la articolul nostru. Mulțumim pentru susținere!