Ce tipuri de vaccin existã?

Cel mai utilizat este vaccinul antigripal trivalent sau tetravalent, cu virusuri gripale inactivate, ce conține 3, respectiv 4 tulpini de virus gripal. Este recomandat cel tetravalent pentru o protecție mai bună. Există și vaccin antigripal cu virus gripal viu atenuat (Fluenz Tetra). În România cele mai utilizate sunt: Influvac Tetra, Vaxigrip Tetra, Fluarix Tetra, Fluenz Tetra spray nazal.

Cât de eficient este vaccinul?

Vaccinul este eficient în prevenția gripei și utilizat de peste 75 ani, cu eficiență împotriva gripei de 70-90%.

De la ce vârstã se poate administra?

Acesta se poate administra începând cu vârsta de 6 luni (Vaxigrip Tetra, Fluarix Tetra).

Cum se administreazã vaccinul?

Vaccinul se poate administra injectabil sau poate fi și sub formă inhalatorie, de spray – Fluenz Tetra spray nazal, (vaccin cu virus viu atenuat), cu administrare intranazală, pentru copii peste 2 ani și adolescenți. La copiii cu vârsta sub 9 ani, care nu au fost vaccinați anterior, trebuie administrată a doua doză după un interval de cel puțin 4 săptămâni.

Când se recomandã vaccinarea?

Se recomandă vaccinarea anual începând de la mijlocul toamnei.

Care sunt reactiile adverse?

Reacțiile adverse frecvente sunt durere, roșeață, căldură la locul injectării, febră, reacții alergice observate la copiii cu alergie la proteinele din ou.

Cui se recomandã vaccinarea?

Vaccinarea este recomandată tuturor după vârsta de 6 luni. Categoriilor cu risc li se recomandă în mod special vaccinarea: prematurii cu sechele ale bronhodisplaziei, copii sub 2 ani, copii cu afecțiuni cardiace înnăscute, cu deficite imune, boli pulmonare sau neurologice, la gravide și lăuze, etc.

Cui nu îi este recomandatã vaccinarea?

Este recomandată o discuție cu medicul pediatru în cazul copiilor cu alergie la ingredintele vaccinului ṣi în timpul unei boli acute febrile. În cazul alergiei la ou (confirmat prin test de toleranță intradermică la ovalbumină) sau Neomicină și Gentamicină se poate opta pentru vaccinare cu vaccin recombinat preparat în cultură celulară după vârsta de 18 ani. În US aceasta este posibilă începând cu vârsta de 6 luni (Flucelvax). În cazul vaccinului cu virus gripal viu atenuat contraindicațiile sunt mai numeroase și este recomandată discuția cu un medic.

Lecturã suplimentarã

Această informație se adresează profesioniștilor din domeniul sănătății sau persoanelor care doresc să afle explicațiile științifice din spatele recomandărilor. Încercăm să păstrăm un limbaj neutru sau explicăm termenii științifici pentru ca informația să rămână accesibilă pentru oricine.

Virusurile gripale pot suferi mutații de-a lungul timpului, la nivelul unor elemente de pe suprafața membranei celulare a virusului, rezultând astfel noi tulpini de virus, pe care sistemul nostru imun nu reușește să le recunoască. Această capacitate a virusului este o caracteristică de adaptabilitate și de evoluție pentru virus. De aceea e nevoie să ne vaccinăm anual.

Deoarece bebelușul sub 6 luni nu poate fi vaccinat din cauza lipsei profilului de siguranță la această vârstă, se recomandă protejarea lui prin evitarea spațiilor aglomerate (mall, supermarket), a vizitatorilor nevaccinați împotriva gripei care prezintă simptome de răceală, prin vaccinarea familiei împotriva gripei și alăptarea lui.

Despre gripă sau influenza la copii poți citi în articol de mai jos:

Descarcă materialul educativ pentru părinți legat de vaccinarea antigripală la copii.