Sistemul de purtare – prietenul soldurilor sãnãtoase?

Cel mai de preț lucru pe care îl va purta vreodată un părinte, este copilul său Dr. Patrick T. Reeves

Sistemele de purtare sunt din ce în ce mai utilizate de părinți. Ele pot fi o unealtă potrivită pentru dezvoltarea atașamentului dintre bebeluș și mamă. În plus, dacă poziția șoldului este corectă atunci când bebelușul este purtat în sistem, este susținută dezvoltarea sănătoasă a șoldului. De aceea, înainte de a achiziționa un sistem de purtare, este necesar ca părintele să fie bine documentat despre acesta.

Întrebãrile pe care ar trebui sã si le punã sunt:

  • Este un sistem ergonomic?
  • Materialul este rezistent?
  • Mărimea poate fi ajustată în funcție de dimensiunile bebelușului?

Cel mai important este ca părintele să învețe să utilizeze în mod corect și responsabil sistemul de purtare, în special atunci când copilul are sub vârsta de 1 an. Pentru a veni în ajutorul părinților, echipa de medici pediatri din Busola Pediatrică, împreună cu Bianca Schifirnet, medic rezident de Ortopedie Pediatrică, a pus cap la cap recomandările Academiei Americane de Pediatrie și a Institutului Internațional pentru Displazia Șoldului.

Dr. Bianca Schifirnet spune că sistemul de purtare ergonomic este prietenul șoldurilor sănătoase. Încă din săptămâna a șaptea de viață intrauterină, arhitectura șoldului începe să prindă contur, așadar încă de pe atunci putem vorbi despre o eventuală anomalie în dezvoltarea articulației.

Ce înseamnã un sistem de purtare ergonomic?

Sistemul ergonomic de purtare trebuie să ofere șoldurilor poziția literei „M” (zona de siguranță- „no complications”), acest lucru însemnând o îndepărtare a coapselor între 40°-60° și genunchii îndoiți la 90°-110°.

Sursă imagine: https://hipdysplasia.org/baby-wearing
Bazinul rămâne întotdeauna mai jos față de genunchi!

Institutul internațional pentru Displazia Șoldului recomandă purtarea copilului în sistemul de purtare, cu fața către părinte în primele 6 luni de viață, toate acestea pentru a facilita dezvoltarea optimă la nivelul șoldurilor (respectarea unghiurilor menționate anterior).

Cât timp tinem copilul în sistemul de purtare?

Specialiștii recomandă timpul limitat la aproximativ 2h/purtare.

Sistemele ergonomice au rolul de a preveni dezvoltarea unei displazii, rol curativ în cazul imaturității șoldului și rol în susținerea dezvoltării normale a articulației, în primele 6 luni de viață.

Poate trata sistemul de purtare displazia soldului?

Sistemul de purtare ergonomic nu tratează displazia șoldului, pentru o astfel de condiție standardul de aur rămâne Hamul Pavlik.

Academia Americanã de Pediatrie recomandã:

1
Sistemele de purtare în care bebelușul stă într-o poziție ridicată sau verticală, nu sunt potrivite pentru prematuri și bebelușii care au fost internați în Terapie Intensivă pentru Nou-Născuți. Aceștia nu au suficientă forță musculară pentru a-și putea menține căile respiratorii libere în această poziție și respirația este îngreunată. Sistemele nu sunt recomandate nici pentru cei cu probleme respiratorii.
2
Bebelușul trebuie să aibă capul deasupra materialului și gâtul drept atunci când se află în sling sau în alte sisteme de purtare.
3
Verificați frecvent ca fața, împreună cu nasul și gura bebelușului să fie tot timpul la vedere și neacoperite de material. Bărbia bebelușului nu trebuie să atingă capul pieptului.
4
Sistemul de purtare trebuie să ajustat la dimensiunea corectă pentru bebeluș, să fie din material rezistent și bebelușul să nu alunece prin spațiile destinate picioarelor.
5
Este necesară o atenție sporită atunci când sistemul cu spațiu pentru alăptare este utilizat de bărbați. Verificați ca acel spațiu să fie redus când este utilizat de o altă persoană.
6
Dispozitivele de transport precum rucsacul de transport pentru copii, folosit la munte sau în călătorii, trebuie să aibă elementele din aluminiu căptușite.
7
Clips-urile și centurile trebuie verificate frecvent pentru eventuale deteriorări.
8
Atunci când este nevoie să te apleci, mișcarea trebuie executată din genunchi. Dacă este realizată din talie, este posibilă alunecarea bebelușului din sistem și afectarea coloanei vertebrale a purtătorului.
9
Asigură-te că bebelușul este bine pus în sistem și montează elementele de siguranță corect înainte de a porni la drum.
10
Evitați supraîncălzirea atunci când purtați bebelușul în casă. Adultul va genera căldură suficientă și pentru bebeluș. În acest caz nu este nevoie să acoperiți capul bebelușului.

Când trebuie scos bebelusul din sistemul de purtare?

Scoateți bebelușul imediat din sistemul de purtare dacă:

  • Fața lui e acoperită de material
  • Bărbia lui atinge capul pieptului
  • Capul lui este într-o parte și corpul este curbat în poziția „C”
  • Șuieră, geme, respiră rapid sau îngreunat
  • Nuanța pielii devine albăstruie sau vineție
  • Devine agitat, plânge inconsolabil

Do you have a question about this article? Ask the Doctor:

Dr. Bianca Schifirnet

Dr. Bianca Schifirnet

Medic rezident Ortopedie pediatricã

By clicking the button above, you will be redirected to one of our doctor's profile on the Medic Chat platform. You will be able to ask a question by selecting the "Write question" button, after creating an account. Your data is confidential, it is not stored by our website, and they comply to Medic Chat terms, including their fees.

  1. Growth and Development of the Child’s Hip Mark C. Lee et al.
  2. Buchele, L. (2019). How Infant Positioning Impacts Hip Motion and the Associated Implications for Babies with Hip Dysplasia.
  3. Huayamave, Victor, "Biomechanics of Developmental Dysplasia of the Hip - An engineering study of closed reduction utilizing the Pavlik harness for a range of subtle to severe dislocations in infants." (2015). Electronic Theses and Dissertations, 2004-2019. 1137.
  4. The International Hip Dysplasia Institute- Babywearing
  5. American Academy of Pediatrics News- Keep babies safe while in carriers, slings (2022)
  6. AAP- Newborn Intensive Care: What every parent needs to know, 3rd edition 2010
  7. Wheeless' Textbook of Orthopaedics- Pavlik harness: Reduction safe zone
  8. La Leche League International- Baby wearing: Why carry your baby in a carrier or sling?
  9. Red Nose saving little lives- Information statement- Safe sleep: Slings, Baby carriers and backpacks

Orice comentariu este binevenit. Un medic din echipa Busola Pediatrică îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil. Înainte de a scrie un comentariu, te rugăm să consulți politica de utilizare a site-ului.