La ce vârstã apare la copil?

Copiii sub 2 ani prezintă extrem de rar simptome de rău de mașină. Între vârsta de 3-12 ani, copiii sunt mai predispuși să experimenteze răul de mașină. Vestea bună e că atunci când ajung adulți, cel mai adesea copiii nu vor mai resimți răul de mașină.

Ce simptome are copilul care experimenteazã rãul de masinã?

Greața experimentată de copil în timpul mersului cu mașina este simptomul principal. Aceasta poate fi însoțită sau nu de vărsături și de obicei este precedată de semne și simptome mai discrete:

  • Stare de „rău”
  • Somnolență
  • Oboseală
  • Iritabilitate
  • Senzație de stomac plin și discomfort la nivelul stomacului- acesta fiind primul simptom pe care cei mici îl expun părinților
  • Rar durere de cap
  • Amețeală

Părinții mai pot observa la copil un căscat mai frecvent și râgâit înainte de apariția simptomelor descrise anterior. Copilul poate fi palid la față sau în jurul gurii și poate avea o salivație abundentă, transpirații intense. Uneori poate fi observată înroșirea feței.

Răul de mișcare mai poate apărea atunci când se călătorește cu avionul, barca, etc.

Cât dureazã simptomele?

În mod normal, simptomele se remit în aproximativ 4 ore după ce călătoria s-a încheiat. Dacă simptomele persistă mai mult de 8 ore, este necesar un consult pediatric.

Se poate preveni?

Ce le recomandăm copiilor?
Să se uite la un obiect staționar la distanță sau în depărtare pe geam. Scaunul auto trebuie să asigure o vizibilitate bună la geamul autovehiculului.
Să călătorească în tren sau autobuz/autocar cu fața la sensul de mers. În mașină scaunul auto se poate instala cu fața la sensul de mers. Dacă scaunul are mai multe poziții, este recomandat să utilizați poziția de somn (poziția mai înclinată).
Să utilizeze ochelari de soare sau să închidă ochii pentru reducea stimulilor vizuali.
Părinții ar trebui să asigure o ventilație bună a autovehiculului.
Să se implice în activități de tip cântat, ascultat muzică, povești etc.
Să bea ceai de ghimbir/sirop de ghimbir/să mănânce caramele cu ghimbir, bomboane sau biscuiți cu ghimbir înainte de călătorie.
Tehnici de respirație controlată
Le putem oferi brățări împotriva răului de mișcare pentru copii. Acestea sunt niște benzi elastice care se pun la cele 2 încheieturi ale mâinilor.
Hidratare bună, mese ușoare: biscuiți, covrigei înainte de a merge la drum. O băutură carbogazoasă poate ajuta
Ce nu le recomandăm copiilor?
Să citească în mașină sau să se uite pe telefon/tabletă.
Să mănânce sau să bea mult înainte de drum. Să mănânce picant.
Să nu se uite la mașinile din trafic.

Medicul pediatru poate recomanda medicație atunci când răul de mașină e sever, la copiii cu vârsta peste 2 ani. Aceasta se administrează cu o oră înainte de călătorie.

Dacă răul de mașină s-a instalat, e necesar să opriți mașina. Puteți întinde copilul și îi puteți pune o batistă/compresă umezită cu apă rece pe frunte.

Lecturã suplimentarã

Această informație se adresează profesioniștilor din domeniul sănătății sau persoanelor care doresc să afle explicațiile științifice din spatele recomandărilor. Încercăm să păstrăm un limbaj neutru sau explicăm termenii științifici pentru ca informația să rămână accesibilă pentru oricine.

De ce si când apare rãul de masinã?

Mișcarea capului și orientarea corpului este percepută de creier prin intermediul informațiilor pe care acesta le preia cu ajutorul structurilor specializate din organism capabile să răspundă la stimulii din exterior. Aceste structuri denumite receptori transmit informația legată de mișcare mai departe sub formă de semnal către nervi. Receptorii responsabili de prelucrarea informației legate de mișcare, poziția segmentelor corpului și echilibrul corpului se află la nivelul:

  • Ochilor (analizatorul vizual)
  • Sistemului din interiorul urechii, care este responsabil de echilibrul corpului și orientarea spațială (aparat vestibular); datorită acestui sistem ne putem coordona mișcarea cu echilibrul. Rotația capului este un exemplu de stimul vestibular
  • Mușchilor, tendoanelor și articulațiilor (componente ale sistemului proprioceptiv- sistem care ajută la stabilizarea posturii și coordonarea mișcării corpului)

Atunci când stimulii de mișcare care ajung la nivelul acestor receptori sunt în conflict, poate apărea răul de mișcare. De obicei apare atunci când persoana este mișcată pasiv la frecvențe variate (ex. merge cu mașina).

Ne imaginăm următoarea situație: un copil nemișcat în scaunul auto care nu are vizibilitate foarte bună la geamul mașinii. Mașina este în mișcare. Ochii copilului preiau informația vizuală din interiorul mașinii- un cadru staționar în care copilul nu se mișcă. Așadar informația care ajunge la creier e: „Stăm pe loc în mașină și nu ne mișcăm”. În același timp, sistemul vestibular preia mișcările capului care apar în urma mișcării și vibrației autoturismului. Informația care ajunge la creier e: „Ne mișcăm înainte”. În acel moment informația este contradictorie și apare răul de mașină. Acesta poate apărea și la copiii cu deficiențe de vedere.

Descarcă materialul printabil pntru a-ți aduce aminte ce trebuie să faci la următoarea călătorie cu mașina.