Mulți părinți se întreabă cum trebuie să procedeze cu animalul de companie atunci când apare un nou membru al familiei. În articol veți regăsi atât recomandări legate de interacțiunea dintre copii și animale de companie, cât și despre pregătirea prietenilor necuvântători pentru momentul în care apare un bebeluș în familie.
Iata câteva sfaturi utile pentru interactiunile cu animale:
- Toată familia înțelege că siguranța copil-animal este prioritară!
- CDC recomandă ca interacțiunile copil-animale să fie supravegheate, în special sub vârsta de 5 ani!
- Este bine să vă asigurați că animalul de companie este controlabil de membrii familiei. Dresajul timpuriu şi socializarea la vârstă mică, mai ales pentru câini, este foarte importantă.
- Chiar dacă animalul de companie vă este prieten de încredere de ceva vreme, iar în casă va apărea un copil mic, în intâmpinarea schimbării vă recomandăm călduros o evaluare la un dresor sau chiar un nou curs de dresaj/obediență.
- Se recomandă folosirea mâncării pentru a întări interacțiunile pozitive și comportamentul calm.
- Antrenați-vă animalul de companie să nu sară pe noii sosiți, în special pe copii.
- Păstrați introducerile inițiale între copil și animalul de companie când acesta este calm și cu un membru de familie în control. Acest lucru le inspiră încredere şi o primă interacțiune plăcută.
- Nu permiteți nicio joacă mai brutală. Menționăm că poate fi greu să vă asigurați că animalul dvs. de companie nu va deveni prea dur în timpul jocului, de aceea recomandăm atenție şi supreveghere.
- Evitați interacțiunea copil-animal, atunci când animalul mănâncă.
- Spălați-vă pe mâini după ce v-ați jucat cu animalele.
De asemenea, poate fi dificil de recunoscut dacă animalul de companie devine anxios sau dacă copilul întinde limitele. Este important să ştiți semnele de anxietate și agitație la animalul dvs. de companie:
- gâfâit fără exerciții fizice
- mârâit
- dinții dezgoliți
- posturi de apărare
În acest caz, interveniți prompt pentru a despărți copilul de animal.
Cum organizam spatiul animalelor de companie?
Asigurăm locul de interacțiune ṣi locul de liniște – animalul de companie are nevoie de un spațiu sigur pentru a se retrage departe de copii, cum ar fi o ladă sau un pat înalt la care copilul nu poate avea acces. Nu veți insista pentru interacțiune dacă vreuna din părți nu este calmă, liniștită. Apropierea dintre animal și copil trebuie să se întâmple în propriile lor condiții pentru a mimiza riscul de rănire.
Orice comentariu este binevenit. Un medic din echipa Busola Pediatrică îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil. Înainte de a scrie un comentariu, te rugăm să consulți politica de utilizare a site-ului.