Avem prieteni necuvântãtori si acum o familie mai numeroasã. Cum ne pregãtim?

Mulți părinți se întreabă cum trebuie să procedeze cu animalul de companie atunci când apare un nou membru al familiei. În articol veți regăsi atât recomandări legate de interacțiunea dintre copii și animale de companie, cât și despre pregătirea prietenilor necuvântători pentru momentul în care apare un bebeluș în familie.

Iata câteva sfaturi utile pentru interactiunile cu animale:

  • Toată familia înțelege că siguranța copil-animal este prioritară!
  • CDC recomandă ca interacțiunile copil-animale să fie supravegheate, în special sub vârsta de 5 ani!
  • Este bine să vă asigurați că animalul de companie este controlabil de membrii familiei. Dresajul timpuriu şi socializarea la vârstă mică, mai ales pentru câini, este foarte importantă.
  • Chiar dacă animalul de companie vă este prieten de încredere de ceva vreme, iar în casă va apărea un copil mic, în intâmpinarea schimbării vă recomandăm călduros o evaluare la un dresor sau chiar un nou curs de dresaj/obediență.
  • Se recomandă folosirea mâncării pentru a întări interacțiunile pozitive și comportamentul calm.
  • Antrenați-vă animalul de companie să nu sară pe noii sosiți, în special pe copii.
  • Păstrați introducerile inițiale între copil și animalul de companie când acesta este calm și cu un membru de familie în control. Acest lucru le inspiră încredere şi o primă interacțiune plăcută.
  • Nu permiteți nicio joacă mai brutală. Menționăm că poate fi greu să vă asigurați că animalul dvs. de companie nu va deveni prea dur în timpul jocului, de aceea recomandăm atenție şi supreveghere.
  • Evitați interacțiunea copil-animal, atunci când animalul mănâncă.
  • Spălați-vă pe mâini după ce v-ați jucat cu animalele.

De asemenea, poate fi dificil de recunoscut dacă animalul de companie devine anxios sau dacă copilul întinde limitele. Este important să ştiți semnele de anxietate și agitație la animalul dvs. de companie:

  • gâfâit fără exerciții fizice
  • mârâit
  • dinții dezgoliți
  • posturi de apărare

În acest caz, interveniți prompt pentru a despărți copilul de animal.

Cum organizam spatiul animalelor de companie?

Asigurăm locul de interacțiune ṣi locul de liniște – animalul de companie are nevoie de un spațiu sigur pentru a se retrage departe de copii, cum ar fi o ladă sau un pat înalt la care copilul nu poate avea acces. Nu veți insista pentru interacțiune dacă vreuna din părți nu este calmă, liniștită. Apropierea dintre animal și copil trebuie să se întâmple în propriile lor condiții pentru a mimiza riscul de rănire.

Pot actiona animalele de companie imprevizibil?

Amintiți-vă că orice animal de companie poate acționa imprevizibil și face rău unui copil prin zgâriere, lovire și nu neapărat mușcătură. Este recomandat să mențineți unghiile animalului scurte.

Uneori nu doar animalele sunt imprevizibile, ci şi copiii. Explicați copiilor modalitatea adecvată de abordare a animalelor: cu calm, încredere şi mereu cu cineva aproape. Să nu încerce să se apropie sau să atingă vreun animal care nu aparține familiei dumneavoastră fără permisiunea dvs. Emoțiile copiilor mici sunt greu de exprimat, astfel că teama se poate manifesta sub formă de plâns, urlat, tantrum cu mişcări violente. Acestea pot face un mediu foarte agitat pentru un animal. De asemenea, sub vârsta de 3-4 ani, copiii nu își pot controla impulsurile de agresivitate sau furie și ar trebui supravegheați permanent atunci când sunt în preajma animalelor. Învățați copiii să nu lovească un animal, nici măcar în joacă. Părinții sunt considerați de către copil un model în relația lor cu animalele.

Se poate juca copilul cu jucariile animalului de companie?

Este recomandat să găsiți modalități de a preveni confuzia jucăriilor pentru animale de companie și jucăriile pentru copii, pentru a evita ca oricare dintre acestea să devină excesiv de teritoriale.

Aimalele de companie si bebelusii

Tranziția poate fi grea pentru animale, atunci când un nou copil vine în casă - schimbările intervin atât în programul animalului, cât şi în privința atenției primite. Pentru a face fața schimbării cât mai ușor posibil, este important să vă faceți timp pentru a vă pregăti câinele sau pisica pentru sosirea unui copil. Următoarele exemple pot ajuta la minimizarea anxietății sau a comportamentelor nedorite de la animalul de companie:

  • Lucrați la abilitățile de ascultare cu animalul (o modalitate este prin noi cursuri de dresaj/obediență)
  • Oferiți-le noi experiențe – cum ar fi imagini, sunete, mirosuri ( creme, loțiuni, noile hăinuțe) – pe care le va întâlni atunci când copilul este acasă.
  • Anticipați modificările de program și începeți să le implementați cu câteva luni înainte de sosirea copilului.
  • Dacă aveți un bebeluş, nu este recomandat ca animalele de companie să doarmă împreună cu el în pătuț, existând riscul de sufocare. Atenția la detalii precum securizarea ușii camerei celui mic, folosirea porților de separare şi a unui monitor video vă ajută să preveniți situațiile neprevăzute.
  • Pentru micii exploratori, recomandăm porți de siguranță pentru a limita accesul către litiera pisicii, bolurile de mâncare, apă sau zona de aruncare a deşeurilor. Datorită curiozității, copiii mici pot apuca cu mâinile animalul de companie (blană, urechi, nas, coadă) şi astfel declanșează o atitudine defensivă. Putem exersa cu un copil cum să atingă şi să ii ofere afecțiune prietenului necuvântător. Supravegherea interacțiunii celor doi oferă momente în care putem ghida cu blândețe copilul sau animalul şi să oferim posibilitatea creşterii şi dezvoltării unei relatii de lungă prietenie.

Ca o concluzie, noi adulții suntem mediatori și pentru a înlesni o interacțiune pozitivă cu animalele îi putem învăța pe copii regulile prezentate mai sus.

  1. Centres for disease control and prevention (CDC) - Healthy Pets, healthy people
  2. tryingtogether.org - Safe interactions between pets animals and young children.
  3. animalclinicofcb.com - Do's and don'ts of interactions between kids and pets
  4. lakewoodpetdoctor.com (blog) - How to let kids-pets play safely together

Orice comentariu este binevenit. Un medic din echipa Busola Pediatrică îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil. Înainte de a scrie un comentariu, te rugăm să consulți politica de utilizare a site-ului.