Este realã regresia de somn? Rãspunsuri la întrebãri despre somnul bebelusului.

Ce este regresia de somn, cum se manifestă și ce este de făcut? Am decis să abordăm acest subiect, deoarece a luat amploare în ultima vreme pe rețelele de socializare și este des întâlnit în discuțiile dintre mame. Explicațiile pediatrului sunt importante și pot clarifica anumite incertitudini pe care le au părinții.

Cum poate fi definitã "regresia de somn"?

Aceasta ar putea fi descrisă ca o schimbare neașteptată în tiparul de somn al copilului mic în primii 2 ani de viață. Cel mai probabil schimbarea bruscă ar putea fi datorată dobândirii unor noi abilități și din acest motiv ar putea coincide cu perioadele de dezvoltare cheie a bebelușului și copilului mic: 4-6-8-12-18 și 24 de luni. Folosim în mod special exprimare, deoarece literatura de specialitate nu recunoaște conceptul de “regresie de somn”. Sunt puține informații sau studii științifice legate de acest subiect. Datele existente susțin teoria că “regresia” este un răspuns normal la etapele de dezvoltare prin care copilul trece în primii ani de viață. Practic, nu există un moment anume când somnul devine problematic pentru copii conform d-nei Psih. Dr. Jodi Mindell (Children’s Hospital of Philadelphia). Un procent relativ constant de mame (~30%) au semnalat probleme legate de somn la vârsta de 3 luni, de 4 luni, de 5 luni și așa mai departe, pe tot parcursul primului an de viață.

În primul rând care este necesarul de somn la copil?

  • Sub vârsta de 4 luni există o mare variabilitate în durata și calitatea somnului
  • Între 4-12 luni: 12-15 ore/24 h
  • Între 1-2 ani: 11-14 ore/24 h
  • Între 3-5 ani: 10-13 ore/24 h
  • Școlari: 9-11 ore/24 h
  • Adolescenți: 8-10 ore/24 h
  • National Sleep Foundation (US)

Până la urmă și noi adulții avem perioade în care somnul vine mai greu sau dormim mai mult sau mai puțin odihnitor din cauza stresului fizic sau psihic, în boală, etc. Asemenea, somnul copiilor poate fi influențat de suprastimulare, infecții, reflux, foame, etc.

Ce factori ar putea declansa regresia de somn?

Un stadiu important în dezvoltare este în jurul vârstei de 3-4 luni, când bebelușul începe să zâmbească și să se rostogolească. Această perioadă marchează finalul celui “de-al patrulea trimestru” , iar bebelușul devine din ce în ce mai conștient de tot ce e în jurul lui. Din punct de vedere hormonal, începe să se secrete melatonina, hormonul cheie în reglarea ciclului somn-veghe și a ritmului circadian. Practic bebelușul are toate motivele să nu mai doarmă “ca înainte” și să fie nevoie de intervenția părintelui ca să (re)adoarmă. Restul perioadelor menționate coincid cu dobândirea capacității de a sta în șezut, de a merge de-a bușilea și de a merge biped.

Foarte interesant e că fenomenul de regresie poate fi observat și la alte mamifere și în alte arii, de exemplu în cele ale limbajului. Abilitățile dispar sau stagnează, doar ca să reapară mai târziu.

Cum ar putea sã se manifeste regresia?

  • În aceste perioade copilul este mai agitat și nemulțumit, plânge mai mult și este mai dependent de adult. Rețineți că apropierea de mamă are rolul de a regla emoțiile copilului
  • Copilul adoarme greu- “se luptă” să nu adoarmă indiferent de cât de obosit e
  • Metodele de adormire folosite anterior par că nu mai au efect
  • Durata somnului din timpul zilei se scurtează
  • Trezirile nocturne sunt mai frecvente.

Ce este de fãcut?

  • Oferiți suport emoțional copilului. Studiile arată că cu cât e mai disponibilă emoțional mama la momentul rutinei de somn, cu atât somnul va fi mai puțin fragmentat și calitatea lui crește
  • Păstrați-vă calmul în limita posibilității
  • Amintiți-vă că este o perioadă absolut normală în dezvoltarea copilului, care înmagazinează multe informații noi. Majoritate studiilor susțin că în jurul vârstei de 2 ani, intervenția adultului de a readormi copilul nu mai e necesară
  • Păstrați rutina de somn de dinainte chiar dacă pare că nu mai funcționează. Dacă lucrurile nu se ameliorează în 1-2 săptămâni, poate fi luată în considerare o schimbare
  • Răspundeți la nevoile copilului
  • Oferiți posibilitatea copilului să exerseze cât mai mult noile abilități pe timpul zilei
De asemenea, este recomandat ca părintele să se focuseze pe alți indicatori ai calității somnului, nu să numere trezirile din timpul nopții sau să contorizeze durata somnului pe 24 de ore:
1
Cât de ușor adoarme noaptea (în mai puțin de 20 de minute înseamnă că adoarme ușor).
2
Cât de ușor se trezește dimineața.
3
Cât de activ și binedispus e în timpul zilei.

Suplimentele pentru somn pot fi de ajutor?

Suplimentele de inducere a somnului nu se oferă copilului în absența recomandării medicului.

Pot fi utilizate zgomotele albe?

Zgomotele albe nu ar trebui utilizate în exces. Device-ul cu zgomote albe/roz/etc. trebuie plasat cât mai departe de locul unde doarme copilul (minim 2 m distanță). E recomandat să se folosească la volum minim (<50 de decibeli), adică zgomotul produs de un aspirator sau uscător de păr și pe o durată de timp cât mai mică.

Când ar trebui pãrintele sã se adreseze unui medic?

Dacă ce părintele se asigură că:

  • Igiena somnului e respectată (menținerea unei rutine înainte de culcare, respectarea orei de culcare, evitarea suprastimulării și a ecranelor)
  • Copilul se află în afara perioadei în care are achiziții noi
  • Copilul nu e bolnav și nu trece printr-o perioadă stresantă (exemplu: apariția unui nou frate, începutul grădiniței, etc.)
  • Nu există tranziții mari: de la scutec la oliță, din patul adultului în patul lui, etc.

Și dacă:

  • Bebelușul mai mare de 6 luni are aproape zilnic somnul foarte fragmentat pe o perioadă mai lungă de timp
  • Există schimbări bruște persistente în tiparul de somn al bebelușului
  • Există treziri nocture frecvente, iar acestea nu au legătură cu alăptarea
  • Ceilalți indicatori de calitate ai somnului nu sunt satisfăcători

Atunci părintele se poate adresa unui medic pediatru sau unui specialist în somnologie pediatrică pentru a exclude cauze precum: refluxul, otită, apnee în somn, etc.

Care este experienta noastrã?

Tiparul de somn al copiilor noștri a avut mai degrabă caracter oscilant, cu treziri nocturne frecvente, pe care le considerăm normale și care au avut legătură și cu alăptarea. De aceea, nu putem discuta despre o regresie de somn în cazul lor. Regresia presupune o revenire la un stadiu anterior de dezvoltare. Am încercat să adaptăm rutina la nevoile copiilor. Fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare. Nu este obligatoriu ca la vârsta de 4 luni să existe o “regresie”, la fel cum nu este obligatoriu ca ea să se întâmple vreodată.

În încheiere, Psih. Dr. Mindell ne îndeamnă să ne gândim la “regresie” ca la o progresie a somnului în primii ani de viață pe măsură ce sistemul nervos se maturizează. Aceasta este normală și un semn bun în dezvoltarea copilului.

Mesaje de luat acasã:

Tiparul de somn se schimbă dramatic în primii ani de viață. Igiena somnului este foarte importantă în dezvoltarea copilului. Somnul are un rol cheie în procesul de învățare, memorie, reglare emoțională și dezvoltarea creierului. Annals of Nutrition and Metabolism- Young Brain- Big Appetite- Sleep and Early Brain Development
Nota autorului: unele paragrafe au fost traduse din engleză cuvânt cu cuvânt pentru a nu lăsa loc de interpretări. Toate sursele bibliografice au fost anexate.

Do you have a question about this article? Ask the Doctor:

Dr. Mihaela Guțu-Robu

Dr. Mihaela Guțu-Robu

Medic rezident Pediatrie

By clicking the button above, you will be redirected to one of our doctor's profile on the Medic Chat platform. You will be able to ask a question by selecting the "Write question" button, after creating an account. Your data is confidential, it is not stored by our website, and they comply to Medic Chat terms, including their fees.

  1. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health. 2015 Mar;1(1):40–3
  2. Annals of Nutrition and Metabolism- Young Brain- Big Appetite- Sleep and Early Brain Development
  3. Journal of reproductive and infant psychology- Infantile regressions: Disorganization and the onset of transition periods
  4. AAP- Infant sleep machines and hazardous sound pressure levels
  5. Pediatric Sleep Council- What is a sleep regression?
  6. Journal of Pediatric Healthcare- Sleep in infants and young children: part one: normal sleep
  7. APA PsycNet, Maternal emotional availability at bedtime predicts infant sleep quality
  8. MNT- What are the stages of sleep regression?
  9. BBC- The science of healthy baby sleep

Orice comentariu este binevenit. Un medic din echipa Busola Pediatrică îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil. Înainte de a scrie un comentariu, te rugăm să consulți politica de utilizare a site-ului.