Societatea Americană de Boli Infecțioase recomandă următoarele metode de prevenție împotriva mușcăturii de căpușă:

1
Îmbrăcarea cu haine de culoare deschisă pentru a putea observa mai ușor căpușele, cu bluze sau tricouri cu mânecă lungă și pantaloni lungi bagați în șosete.
2
Efectuarea verificării amănunțite după activitățile în aer liber, deoarece căpușele se pot plimba pe gazdele umane timp de câteva ore, înainte de a se atașa la nivelul pielii.


3
Îmbăierea sau dușul în decurs de 2 ore de la încheierea activității în aer liber. Căpușele se găsesc cel mai frecvent atașate la nivelul picioarelor, brațelor și spatelui. Îmbăierea oferă o bună oportunitate pentru o verificare amănunțită, mai ales în zonele în care detectarea vizuală poate fi dificilă: axilă, ceafă, gât, în jurul urechilor, ombilicului, zona inghinală și spatele genunchilor. Scăldatul poate, de asemenea, înlătura căpușele neatașate.

Căpușă - vedere în amănunt
4
Așezarea hainelor direct într-un uscător după ce au petrecut timp în aer liber, la căldură mare, timp de minim 10 minute sau spălarea hainelor în apă fierbinte. Acestea pot fi metode eficiente pentru uciderea anumitor specii de căpușe.
5
Verificarea animalelor de companie (câinii și pisicile) care petrec timp în aer liber, deoarece pot aduce căpușe neatașate în casă. Ele ar trebui, de asemenea, verificate în mod regulat pentru a depista căpușele, chiar dacă sunt tratate cu produse antiparazitare.


6
Tunderea ierbii din proximitatea casei în mod constant și aplicarea unui tratament cu soluții anti-capușe pentru a le ține la distanță.

Pentru prevenirea mușcăturii de căpușe, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală recomandă următoarele substanțe repelente împotriva insectelor (acestea pot fi pulverizate pe haine sau piele, după caz):

  • Ulei de eucalipt, de lămâie (OLE)
  • N,N-Dietil-meta-toluamidă (DEET)
  • Picaridină
  • Etil-3-(N-n-butil-N-acetil) aminopropionat (IR3535)
  • P-metan-3,8-diol (PMD)
  • 2-undecanonă sau permetrin

Atenție! trebuie evitată folosirea spray-urilor în proximitatea feței. Daca soluția ajunge din greșeala in ochi sau în zona gurii se spală imediat cu apa din abundență.

Alte mențiuni legate de repelenți:

  • Studiile de teren indică faptul că hainele pulverizate cu soluții speciale ce conțin permetrină sau DEET oferă o protecție foarte eficientă împotriva mușcăturilor de căpușe.
  • Academia Americană de Pediatrie (AAP) și CDC (Centers for Disease Control and Prevention) menționează că DEET poate fi utilizat pentru sugarii cu vârsta de cel puțin 2 luni.
  • AAP, CDC și EPA nu recomandă OLE și PMD pentru copiii cu vârsta sub 3 ani.
  • Pentru a menține eficacitatea, poate fi necesar să se aplice repelentul după înot, spălare sau transpirație puternică (doar in cazul repelenților care se pot aplica direct pe piele)
  • FDA recomandă aplicarea protecției solare înainte de DEET.