Ce culoare de ochi va avea viitorul bebelus?

Culoarea ochilor depinde de anumite gene care determină culoarea lor, dar și de distribuția pigmentului de la nivelul irisului (zona colorată a ochilor). Culoarea lor este la fel de unică pe cât este o amprentă. Astfel culoarea ochilor poate varia de la albastru deschis sau chiar gri, până la căprui închis spre negru. Culorile închise sunt dominante, adică dacă un părinte are ochii albaștri și celălalt căprui, cel mai probabil viitorul bebeluș va avea ochii căprui. Culoarea ochilor se poate modifica pe parcursul primului an de viață al bebelușului și uneori poate dura câțiva ani până la stabilizarea culorii finale.

Stiai cã?

  • Se presupune că toți oamenii au avut inițial ochii căprui, iar culoarea albastră a apărut în urma unei mutații de gene
  • Doar 2% din oameni au ochii verzi?
  • E nevoie ca cel puțin un strămoș de al tău să fi avut ochii albaștri pentru ca tu să poți moșteni această culoare?
  • Nu toți bebelușii se nasc cu ochii albaștri

Cresc sau nu ochii în dimensiune?

Este un mit că ochii vor rămâne la aceeași dimensiune ca la naștere. Ei vor crește, însă nu au același ritm de dezvoltare ca restul corpui și nici nu vor crește semnificativ de-alungul vieții.

Este normal ca bebelusul sã se uite crucis?

Strabismul sau aspectul de ochi cruciș (sau “ochi băgat sub nas”) este normal în primele 4 luni de viață deoarece nu există coordonare între mușchii ochiului. Episoade ocazionale pot fi vizibile până la 6 luni. Cei 3 “S”: strabismul, strănutul și sughițul pot fi observați la nou-născut și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. După vârsta de 4 luni ar trebui ca aceste episoade să fie ocazionale, iar la 6 luni să dobândească control complet asupra mișcării.

Este important să mergi la medic dacă acest aspect persistă intermitent după vârsta de 6 luni, mai ales dacă unul dintre părinți a avut strabism sau mai devreme, dacă aspectul de “ochi băgat sub nas” este prezent mereu.

Aspectul de "red eyes" (ochi rosii) în fotografii

Ochii roșii sunt frecvent observați în fotografii și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Ei apar atunci când poza este realizată cu flash, pe întuneric sau cu lumină redusă. Dacă observi o pupilă albă la copilul tău, urmează pașii recomandați pe slide-uri și dacă aspectul persistă contactează medicul.

Atunci când lumina ambientală e redusă și folosești flash-ul aparatului foto, ochii au în poze efectul de “red eyes” sau ochi roșii. Lumina flash-ului trece prin pupila dilatată de la întuneric, iar pupila nu are timp să se adapteze la lumina emisă rapid de aparatul foto. Aparatul foto captează imaginea vaselor de sânge din spatele retinei.

"Red eyes" reprezintă aspectul normal al ochilor reflectat în fotografii. În cazul apariției unei pupile albe în loc de roșie trebuie să efectuăm un consult la medicul oftalmolog pentru a exclude probleme de sănătate importante.

Cum verificãm dacã pupila "albã" din poze e realã?

1
Fă poza cu camera foto, nu cu telefonul care poate înlătura automat efectul "red eyes".
2
Închide opțiunea de înlăturare "red eyes".
3
Efectuează fotografia cu flash.
4
Închide luminile din camera unde vă aflați, TV-ul, alte surse de lumină.
5
Efectuează poza de la o distanță de aprox. 4 m și fă zoom pentru a focusa pe capul copilului.
6
Fă fotografii din mai multe unghiuri și cu copilul uitându-se în direcții diferite.
7
Dacă aspectul de pupilă albă este persistent mergi la medic.

Cresc sau nu ochii în dimensiune?

Aceștia cresc, însă nu au același ritm de dezvoltare ca restul corpului și nici nu se vor mări semnificativ pe parcursul vieții.

  1. Academia Americană de Oftalmologie- Eye Color: Unique as a Fingerprint
  2. Academia Americană de Oftalmologie- Are all babies born with fully grown, blue eyes? - Video
  3. Raising children- Squint
  4. American Association for Pediatric Ophthalmology & Strabismus- Esotropia
  5. Centre For Eye Research Australia- Eye conditions-A glint or squint should make you think

Imagini preluate din Adobe Stock:

  • "Asisn boy with strabismus" by meepoohyaphoto
  • "Infant hemangioma on forehead..." by hypotekyfidler.cz